A fagyasztott váll legjobb gyakorlása

Fagyott váll szindróma, más néven ragasztó kapszulitis, lehet frusztráló állapot. A fájdalom jellemzi, és fokozatosan csökkenti a vállmozgást több hónap alatt. Ezt követi a változó vállak merevsége. A fagyott váll szindróma oka nem teljesen érthető, de a vállízület gyulladt, és a hegszövet korlátozza a mobilitást. A mozgás tartománya végül a legtöbb esetben javulni fog, de akár két évig is eltarthat, és az állapot teljesen megoldatlan lehet. Számos módszer létezik a fagyott váll szindróma kezelésére, de a nyújtási gyakorlatok fontos szerepet játszhatnak.

Általánosságban elmondható, hogy az enyhe vagy közepes méretű vállszakasz előnyösebb a fagyott vállnál, mint az intenzív szakaszok. A túlhalászás gyakran nagyon fájdalmas, és súlyosbíthatja a már korlátozott vállát. A nyújtásokat általában 10-30 másodpercig tartják. A “Journal of Bone and Joint Surgery” című, 2000 októberében közzétett tanulmány szerint ezeket a szakaszokat napi 5 alkalommal kell végrehajtani. Az orvos és a fizikoterapeuta azonban egyénre szabott rendszert alakít ki Önnek, ezért kövesse az utasításait.

Az előremenet és a felső szakasz a vállhajlódás javítására összpontosít, ami a mozgás, amely a kar előtt és a feje fölé emeli a karot. A nyújtás a hátán fekszik. Az érintetlen karot arra használják, hogy az érintett karot egyenesen a teste és a feje fölé emeljék, míg a mérsékelt nyúlvány érezhető.

A kifelé forgatódó nyúlvány a váll külső forgásának javítására összpontosít – az a mozgás, amely a karját kifelé forgatja a testéből. Ez a mozgás sok napi feladat elvégzéséhez szükséges, például hajmosás vagy biztonsági öv használatával. A nyújtás a hátán fekszik, az érintett könyök a test oldala mentén helyezkedik el és “L” helyzetbe hajlik. Egy tüskét, seprűt vagy cukrot használnak arra, hogy az érintett kar tenyerét elhúzzák a testből. Az érintett könyök a test oldalán marad.

A befelé irányuló forgásszakasz a váll belső forgatásának javítására fókuszál, a mozgás, amely a karot a test felé fordítja. Ez a mozgás olyan feladatok elvégzéséhez szükséges, mint a melltartó összefogása, övvisszatartás vagy a háta karcolása. A nyújtást álló helyzetben végezzük. Az érintett kar eléri a test mögött. Az érintetlen kéznek ezután az érintett könyök vagy alkar megnyomásával tovább mozog a hátán.

Az egész testen átívelő szakasz magában foglalja a váll vízszintes duzzadásának javítását, a mozgást, amelyet az Ön testén keresztül ér el. Ez a mozgás olyan feladatok elvégzéséhez szükséges, mint a dezodor. A nyújtás a hátán fekve történik. Az érintett kar megpróbálja eljutni a test felé a másik váll felé. Az érintetlen karot ezután az érintett kar könyökének a megnyújtására használják.

Ezek a vállszakaszok segíthetnek a mozgás tartományának javításában egy fagyott vállnál, bár a nyújtási gyakorlatok csak egy kezelés módja. A fizikai terapeutája kézi technikákat is alkalmazhat a hegszövet felbomlásához. Ezenkívül egy 2014 augusztusi “Cochrane Database of Systematic Reviews” cikk megjegyzi, hogy a szteroid injekciók fontos szerepet játszhatnak a fájdalom csökkentésében és a fagyott váll szindrómás betegek mozgásának javításában. Ha a konzervatív kezelések nem sikerülnek, a műtét javasolt.

Stretching iránymutatások

Előre és felfelé húzódó

Külső forgás

A befelé forgás elnyújtása

Across-the-Body Stretch

További kezelés

Hívja fel kezelőorvosát, ha a vállmozgás folyamatos veszteségét észleli, mivel ez súlyosabb állapotot jelenthet. Ha az érintett karban láz, vállizom, vagy fájdalom vagy gyengeség fordul elő, azonnal forduljon orvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések