Idővonal: a futballpályák története

A labdarúgó-párnákat először 1877-ben használták, nem sokkal azután, hogy a foci az amerikai főiskolákon kialakult időtöltéssé vált. Az első futballpárnák sokkal kisebbek és vékonyabbak voltak, mint a mai játékokban. Idővel a futballpárnák úgy alakultak ki, hogy több testet fedezzenek fel, durva használatra, könnyebb és szilárdabbak legyenek, mint az eredeti párnák.

1877-ben a Princeton labdarúgó, L.P. Smock tervezte az első labdarúgó párnákat. A Smock párnái vékony vékony tépőzött rétegek voltak, amelyeket a Princeton játékosainak első labdarúgó-egyenruhájára tervezett fűzős mellény és térd nadrág vállára, combjára és térdére varrtak. A párnák nem voltak nagyon nehézek, és nem is biztosítottak sok védelmet.

Az 1890-es években jelentős változások történtek a futballszabályokban és a jobb labdarúgó-párnák létrehozásában. 1894-ben a “repülő ék” formáció törvénytelen volt, miután megölt 20 kollegiális játékost és 100 sebzést szenvedett egyetlen szezonban. Eközben a sporteszköz-gyártók, köztük a Spalding és a Victor is, piacra dobták a futballcipőket. A párnák vastagabbak voltak, mint a Smock eredeti párnái, és a bőrkonstrukciójuk még stabilabbá tette őket. A Smock-féle párnákkal ellentétben a bőröndöket úgy tervezték, hogy a labdarúgó-egyenruhát kívül varrják vagy pántolják.

1915-ben a sporteszköz-gyártók kifejlesztették és értékesítették az első labdarúgó sisakokat. Ezek a sisakok puha bőrből készültek és elsősorban a fülek fedésére és védelmére tervezték. Bár a korai labdarúgó sisakokat gyártóik “fejpántjainak” nevezték, a megkülönböztető fülhallgatójuk hamarosan megkapta a “kutya-füles sisakok” becenevet. Az 1930-as években megjelentek az első kemény bőr sisakok, majd az 1950-es években merev műanyag sisakok.

Az 1930-as években a futball-vállpárnák először a ma elismert alakot vették át: különálló párnák, amelyek lefedik az egész vállat és a felső mellkas területét. A párnákat először a Spalding cég fejlesztette ki, és elsősorban bőrből készültek. Mint a mai manapság használt vállpárnák, az elején fűzők voltak, így a játékosok beállíthatnák az illeszkedést. Noha nagyobb védelmet nyújtottak, mint a tapasztalt vagy a bőröndök, ezek szintén jelentősen nehezebbek voltak.

Az 1980-as években a labdarúgás és a sisakok tovább javultak. A sisakok teljes arcmaszkokat fejlesztettek ki, amelyek megakadályozták az olyan sérüléseket, mint a törött orr. A gyártók kezdték, hogy váll párna segítségével műanyag és egyéb szintetikus anyagok, amelyek a párnázás könnyebb és erősebb. Emellett a vállpárnák egy konzolos kivitelezést kezdtek el használni, amely eloszlatta a találatot. A csípő, a comb és a térdpárnák is közös eszközök lettek. Ma a főiskolai és a hivatásos labdarúgó-játékosoknak egy sisakot és párnákat kell viselniük, amikor játszanak.

1877

1890

1915

1930

1980