Mi a D-vitamin előnyei a férfiak számára?

A tejtermékekben és a tenger gyümölcseiben megtalálható D-vitamin a szervezetben a közvetlen napfénytől is szintetizálható. Bár a D-vitamin kapcsolódik a csontok egészségéhez, ez a létfontosságú tápanyag a férfiak számára egyéb egészségügyi előnyökkel jár, beleértve az izmok elvesztését és a hangulatot.

Elhízottság

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszhat az egyik amerikai járvány – az elhízás megelőzésében. Egy 2004-es tanulmány, melyet a “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” című kiadványban közöltek, kutatók vizsgálják az elhízás és a D-vitamin szint közötti kapcsolatot. Felismerték, hogy a túlsúlyos és elhízott alanyok szignifikánsan csökkentik a D-vitamin szintet a nem elhízott alanyokhoz képest. További kutatásra van szükség az elhízás és a D-vitamin szint közötti kapcsolat tekintetében.

zuhatag

Az időseknél gyakrabban esik az esések, és az esések csonttörésekhez vezethetnek, amelyek főként az izomgyengeségnek tulajdoníthatók, a Journal of Steroid Biochemistry és Molecular Biology 2004. májusi számában közölt kutatások szerint. A D-vitamin szint csökkenti az idős betegek esésének csökkenését. A tudósok azt sugallják, hogy a D-vitamin javítja az izmok erejét és az egyensúly szabályozását, amely segít megelőzni az időseknél rendszerint fellépő bukásokat és töréseket.

Izomtömeg

Megfelelő D-vitamin szint csökkentheti az izomtömeget és az öregedéssel járó erő elvesztésének kockázatát. A “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” című 2003. decemberi számában publikált tanulmány szerint a D-vitamin alacsonyabb szintje növelte a szarkopóniát vagy az izomvesztést a férfiaknál.

Hangulat

A D-vitamin-hiány gyakori, különösen a téli hónapokban, mivel kevesebb a napfény, a kutatók szerint a Loyola Egyetem Chicago Marcella Niehoff Iskola Nursing. A tudósok azt sugallják, hogy a D-vitamin-kiegészítés hatékony a hangulat javítására és a depresszió csökkentésére, különösen a téli hónapokban.

Colorectalis rák

A kutatók felfedezték a D-vitamin szintek és a vastagbélrák túlélésének kapcsolatát a Nutra-Ingredients honlapján. A magasabb D-vitaminszintű vastagbélrákos betegek kétszer nagyobb valószínűséggel éltek túl azoknál a betegeknél, akiknél alacsonyabb volt a D-vitamin szintje.