Sárga és repedezett toenails

Ha a körmök sárga, összetört és repedezett, ne tegye zoknit, és figyelmen kívül hagyja a problémát. A sárga lábujjak a toenail gomba jelei lehetnek, ami végül az egész köröm lebomlásához vezethet, ha nem kezelik. Forduljon orvoshoz, mielőtt hazai jogorvoslatokat vagy over-the-counter kezeléseket alkalmazna az Ön állapotának kezelésére.

Jelentőség

A sárga és törékeny vagy repedezett toenails leggyakoribb oka a körömgomba, az American College of Foot and Bone Surgeons szerint a “Yellow Toenails” cikk. A sárga körmöket a lymphedema, a folyadék felszaporodása vagy a cukorbetegség okozhatja. Forduljon orvosához, ha a toenail elszíneződését egy alapállapot okozza. A körmöket színezett körömlakk viselésével is sárgával lehet festeni. Ahogy a köröm nő ki, visszatér a normális színéhez, jegyzi meg az American College of Foot and Bone Surgeons.

Okoz

A toenail gomba okozhat mezítlábot a nyilvános helyiségekben, például úszómedencékben, nyilvános zuhanyzókban és tornaterem szekrényekben, a MayoClinic.com szerint a “Körömgomba” című cikkben. Toenail gomba is előfordulhat, ha nem szárítja le a lábát teljesen zuhanyozás után. Ugyanaz a pár cipő újra és újra is okozhat toenail gomba, mert a gomba nőhet a meleg, nedves cipő. A toenail gomba kezdődik, mint egy kis sárga vagy fehér pont a köröm, és lassan terjedni a többi rész a köröm, ha nem kezelik.

Otthoni jogorvoslat

Az otthoni gyógyszerek nem mindig hatásosak a körömgomba kezelésében, jegyzi meg a MayoClinic.com. Mindazonáltal érdemes megpróbálni. A lábát 20 percig áztassa egy rész ecettel és két rész vízzel, majd öblítse le a lábát, és törölje át őket, amíg teljesen megszáradnak. Ismételje meg minden nap, amíg a gomba el nem tűnik. Egy másik otthoni jogorvoslat, amely kiküszöbölheti a körömgombákat, magában foglalja, hogy kis mennyiségű páramentesítőt alkalmaznak a körömre. Forduljon kezelőorvosához, mielőtt megpróbálná ezt a gyógyszert, mert nincs eldöntés arról, hogy milyen gyakran kell a pára dörzsölni a körömgombák csökkentése érdekében.

Over-the-Counter Vényköteles jogorvoslatok

Ha az otthoni jogorvoslatok nem hatékonyak, az over-the-counter vagy vényköteles kezelések segíthetnek. Vásárlás over-the-counter gyógyszerek, mint a gombaellenes lakk a drogéria vagy élelmiszerbolt. Orvosa szájon át alkalmazható antibiotikumot írhat fel, mint az itrakonazol vagy a terbinafin, vagy olyan gombaellenes lakton, mint a ciclopirox. Súlyos esetekben az orvos eltávolíthatja az egész toenailet.

Megelőzés

A körömgombák megelőzése érdekében tartsa rövidre a körmöket. Száraz lábakat teljesen zuhanyozás vagy fürdés után. A lábát és a cipő belsejét permetezzük gombaölő spray-vel, hogy megakadályozzuk a gomba növekedését. Viseljen flip-flopot vagy cipőt a nyilvános öltözőben, zuhanyzókban, tornatermeken és medencékben, javasolja a MayoClinic.com.