12-vitamin-hiányos tünetek: szürke haj

A szőrszálak, a haj természetes, természetes pigmentációját elveszíti és fehér vagy szürke színűvé válik, természetes folyamata az öregedésnek. Az étrendet azonban befolyásolhatja. A B-12 vitamin lényeges vitamin, és míg a szürke haj nem tartozik az alacsony B-vitamin vitaminok elsődleges tüneteibe, ez a szőrzetet is okozhatja. A hajad egyéb okok miatt is szürkévé válhat, beleértve a környezeti tényezőket, valamint a szervezet egészségi állapotát és életkorát.

Minden haj fehér színűvé válik, majd a melanin, a természetes pigment, amely meghatározza a haj színét. A melanocyták, a szőrtüszők közelében lévő pigmentsejtek beadják a melanint a hajába, ahogy nő, színeződik. Ahogy öregedik, a melanocita aktivitása csökken, ami kevésbé pigmentet eredményez a hajában, és fokozatosan, fehér hajban. A genetika nagy szerepet játszik abban, hogy mikor és milyen gyorsan válik szürkesként a hajad, bár a szürke hajad esélye 10-20 százalékkal nő minden évtizedben, miután elfordította 30. A szőrzet egyéb okait, beleértve a hormonokat és a korukat, valamint a külső Olyan tényezők, mint a vegyi anyagoknak való kitettség, a mindennapi éghajlat és a környezeti toxinok, például szennyezőanyagok.

A B-12-vitamin anémia, más néven sebes vérszegénység, amikor alacsony a vörösvérsejtszám, mert a szervezet nem tartalmaz olyan anyagot, amely segíti a B-12 vitamin bevitelét. A B-12-vitamin anémia egyik tünete a szürke haj, más tünetek közé tartoznak a hasmenés vagy a székrekedés, az energiahiány, az étvágytalanság, a sápadt bőr, a baj koncentrálása, rendszeresen kilégzés, vérzékenység és duzzadt nyelv. Ha nem kezelik, a B-12-vitamin anémia idegkárosodást okozhat, súlyos esetekben dementiát okozhat, valamint rossz egyensúlyt, bizsergést a kezekben és lábakban, valamint a depressziót.

A B-12 vitamin létfontosságú a vörösvérsejtek előállításához, és fontos az anyagcseréért és a központi idegrendszer működőképességének és egészségesnek tartásához. Vízben oldódó vitaminként rendszeresen fel kell tölteni, bár teste tárolhatja a májban. A szervezet a vizeletből vizet vesz fel a fel nem használt B-12 vitaminból. A B-12-vitamin alacsony szintje az öregedésből eredhet – az 50 év feletti emberek gyakran elveszítik az étkezési B-12 vitamin bevitelét, valamint a gasztrointesztinális műtétet. Bizonyos emésztési rendellenességek, például a cöliákia és a Crohn-betegség szintén rossz B-12-vitamin-felszívódást okozhatnak. Azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, fennállnak a B-12-vitamin hiánya, mivel a legtöbb B-12 vitamin állati eredetű élelmiszerekben áll rendelkezésre.

A MedlinePlus szerint a legjobb módja annak, hogy megfeleljen a B-12 vitamin igényeinek, különféle állati termékek fogyasztása. A B-12 vitamin nagy mennyiségben megtalálható a májban és más szervi húsokban és kagylókban, különösen a kagylóban. Különböző mennyiségben megtalálható minden piros húsban, baromfiban, tojásban, tejben és tejtermékekben. Bizonyos ételek, mint például a gabonafélék és a gabonakészítmények, a B-12 vitaminnal vannak megerősítve. Általában azonban a szervezet a B-12 vitamint sokkal jobban elnyeli az állati eredetű anyagokból, mint a növényi alapanyagokból. Ha úgy dönt, hogy a B-12-vitamin-kiegészítést választja, akkor a test jobban elnyeli, ha más B-vitaminokkal, például niacinnal, B-6 vitaminnal és riboflavinnal együtt kerül bevételre.

Mi okozza a szürke hajat

B-12-vitamin-anémia

A B-12 vitamin jelentősége

A B-12-vitamin forrásai