A hasábburgonyák hatása a testére

A sült krumpli az egyik legkedveltebb élelmiszer az ország egész területén. Mivel a sült krumplit olajban sütjük, nagyon zsíros és kalóriás ételekkel rendelkeznek, amelyek rendszeresen fogyasztanak számos komoly egészségügyi kockázatot. A sült krumpli sok sót és akrilamidot is tartalmaz, amely a rákkal összefüggő vegyi anyag.

Zsír

A mély sült sült krumplitermékek nagyon magas zsírtartalmúak, és a magas zsírtartalmú étrend növeli a túlsúlyosodás kockázatát. A Seattle-i washingtoni egyetem Diabetes és Obesity Center of Excellence tanulmányában megállapítást nyert, hogy a magas zsírtartalmú étrend károsíthatja az agy idegsejtjeit, amelyek szabályozzák a testsúlyt. A sült krumpli különösen gazdag transz-zsírokban és telített zsírokban. Az American Heart Association szerint a telített és transzzsírsav növeli a vér koleszterinszintjét, ami növeli a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egy adag rántott, éttermi stílusú sült krumpli tartalmaz 24 gramm zsírt. Health.gov szerint a 2000 kalóriás napi étrenden alapuló teljes zsírbevitelnek nem szabad több, mint 65 gramm.

Szénhidrát

A sült krumpli különösen magas a szénhidrátokban, ezért mérsékelten kell fogyasztani vagy elkerülni őket. A szénhidrátok szükségesek minden élőlény túléléséhez, azonban a túlzott szénhidrátok fogyasztása elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez és rákhoz vezethet. Az éttermi stílusú krumpli egy étele közel 63 szénhidrátot tartalmaz.

A sült krumpli jellemzően sóterhelésűek, és rendszeresen fogyasztanak számos kedvezőtlen egészségi hatást. Az Orvostudományi Intézet azt ajánlja, hogy az egyének kevesebb, mint fél teáskanál napi sót fogyasztanak, vagy 1500-2000 milligrammot, de a legtöbb amerikai fogyaszt naponta 2 teáskanál sót. A nagy sótartalmú étrend növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ami szív- és vesebetegséghez és strokehoz vezethet. Az éttermi stílusú krumpli egy adagja több mint 600 milligramm nátriumot tartalmaz, vagyis az ajánlott napi bevitel közel 1/3-át.

Terhes és ápoló nők

A nürnbergi biomedicinális és kábítószer-kutató intézet által végzett kutatás azt javasolja a terhes és szoptató nőknek, hogy karcinogén és neurotoxikus akrilamid nevű szerrel ne használjanak sült krumplit. Az akrilamidot olyan olajban sült ételekben találják, amelyek 356 fokos fokot meghaladó hőmérsékleten vannak, mint a sült krumpli és a burgonya. A vér-agy gátja – a keringő vér elválasztó sejtek blokkolása és az agyi extracelluláris folyadék a központi idegrendszerben – nem teljesen kifejlődtek a magzatokban és az újszülöttekben, ami különösen érzékeny az akrilamid potenciálisan káros hatásaira.