A labdarúgás szöge befolyásolja-e a távolságot?

A labdarúgás időnként nehéz ütemű sport, ahol gyakran szükséges a brute force a célok eléréséhez. Azonban, amikor a labdát dobják le vagy rúgják lefelé, a tiszta erő nem mindig ad a legjobb eredményeket. A labda repülési szöge nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire halad át a levegőben, így annak megértése, hogy a repülési útvonal melyik a legjobb az adott helyzetben, segít megragadni a védjegyet, mint egy irányító vagy kicker.

A vízszintes távolsághoz legközelebb álló futószöget egy labdarúgással vagy rúgással mérheti meg, és megtudhatja, hogy mennyi ideig halad előre meghatározott időközönként. Az Illinois-i Egyetem fizikai részlege szerint a labdarúgás mindig ugyanazt a vízszintes távolságot haladja meg egy meghatározott időintervallumban, függetlenül a repülési szögtől, amíg a labda előre haladási sebessége vagy annak egy meghatározott irányú sebessége állandó marad .

A labda dobása vagy rúgása esetén a függőleges távolság vagy magasság nő, ha nagyobb szögben elindítja. Ahogy a gömb felfelé halad parabola repülésén, a függőleges távolság csökken, mert a függőleges sebesség a gravitációs nyomással csökken. A gömb ív csúcsán a függőleges sebesség eléri a nulla értéket és a labda már nem nyeri el a távolságot. Mivel a gravitáció a labdát a földre húzza, a függőleges távolság egy meghatározott időtartam alatt megnő, amíg a labda meg nem ütközik a földdel. Minél nagyobb a golyó elindulási szöge, annál nagyobb a függőleges sebesség és a kevésbé vízszintes sebesség.

Minden labdarúgó-ellenfél arra törekszik, hogy tökéletesen spirálisan dobja a labdát a levegőben, mert minimalizálja a levegő ellenállását. Azonban a California State University Fullerton fizikai kutatóinak 2007-es tanulmánya megjegyzi, hogy a forgó tengely mentén mindig lesz egy kis forgatónyomaték a labdán, mivel a kormányzó ujjai lehúzzák a spirál elindítására. Még a legkisebb gerinc a spirálban is csökkentheti a vízszintes sebességet, ami viszont csökkentheti a tökéletes szögben elindított dobás teljes vízszintes távolságát.

A Brooklyn College fizika professzora, Peter J. Brancazio, a “The Physics of Sports, Volume 1” című közleményben kimondja, hogy amikor a net yardage-ot egy rúgás során összevetjük, a legjobb elindulási szög egy 45 fokkal és a legjobb szög a Egy pont 60 fok. Ez azért van így, mert a 45 fokos szög optimális vízszintes távolságot biztosít, míg a 60 fokos szög a vízszintes távolság és a függőleges távolság legjobb kombinációját adhatja meg. Hasonlóképpen a Tennessee Egyetem kijelenti, hogy a legnagyobb vízszintes távolság a legjobb dobási szög 45 fok.

Vízszintes távolság

Függőleges távolság

Spirál és légellenállás

Különböző szögek alkalmazása