Cink az általános szorongásos rendellenességhez

Az általánosított szorongásos rendellenesség túlzott aggodalmakból áll számos probléma miatt, amelyek együtt járnak azzal a képtelenséggel, hogy ellenőrizzék az aggodalmat. Egyéb tünetek közé tartozik az alvászavar, nyugtalanság, ingerlékenység és könnyen fáradtság. Úgy tűnik, hogy a gének szerepet játszanak, mint a stresszes események és a megtanult viselkedés. A kezelések közé tartozhatnak antidepresszánsok, amelyek a szerotonerg rendszeren és a kognitív viselkedési terápián dolgoznak. Az elmúlt években érdeklődést mutatott a cink, mint lehetséges kezelés ennek a feltételnek.

Az amerikai Journal of Clinical Nutrition 2010. novemberi számában jelentett tanulmány a cink-kiegészítésnek a guatemalai gyermekekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. Egy korábbi vizsgálat szerint a gyermekek, akiknek a szérum cink szintje 75 mikrogramm / deciliter alatt volt, cink-hiányosak. Ebben a tanulmányban a gyerekek egyötöde cink szintje 65 mikrogramm / deciliter alatt volt, a gyermekeket véletlenszerűen cinkkiegészítést kapó csoporthoz, vagy placebót kapott csoporthoz vitték. A vizsgálat végén még azok a gyermekek is, akik nem kaptak cinket, magasabb plazmaszintű ásványi anyagot kaptak, mint a kísérlet megkezdésekor. A depresszióra, a szorongásra, a hiperaktivitásra és a viselkedési rendellenességre vonatkozó vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy Nem volt szignifikáns különbség a cink és a placebo csoportok között a vizsgálat során alkalmazott mentális egészség bármely mértékében. Azonban, amikor a gyermekeket egyedileg tanulmányozták, azt találták, hogy a magasabb cinkszintek korrelációban állnak a depresszió és a szorongás alacsonyabb szintjével.

A 2010. novemberi, a “Jelenlegi vélemény a klinikai táplálkozás és anyagcsere-gondozás” című cikkében áttekintették a cink- és hangulati rendellenességek vizsgálatát. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a cink csökkentette a depressziót és a szorongást. Az emberekkel végzett klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a cink szintje alacsony a depressziós betegeknél. A kiegészítés növelte az antidepresszánsokra adott válaszképességet, és különösen értékes lehet a kezelést ellenálló betegek számára. Nincs arra utaló jel, hogy a cink-kiegészítők olyan depressziós emberek számára lennének előnyösek, akik már rendelkeznek megfelelő mennyiségű ásványi anyaggal. Mivel a depresszió és szorongás szoros összefüggésbe hozható rendellenességekről van szó, és mivel a depresszió kezelésére ugyanezek a gyógyszerek többségét is alkalmazzák a szorongás kezelésére, ez a megállapítás fontos lehet a szorongás kezelésében.

A cinket tartalmazó enzimek szükségesek a szerotonin szintéziséhez. Mivel a szorongás jelenlegi farmakológiai kezelése számos szerotonerg rendszeren jelentkezik, az a következménye, hogy a súlyos cinkhiány a szerotonin szintézisének csökkenéséhez és a szorongás növekedéséhez vezethet, A második neurotranszmitter, a gaba-aminovajsav (GABA) Szabályozza a hangulat állapotát. Valójában a szorongás kezelésére szolgáló régi gyógyszerek közül néhány, mint a Valium és a Xanax, az agyban lévő GABA-nerg receptorokhoz kötődnek. A cink stimulálja az egyik kulcsfontosságú enzimet, a piridoxal kinázt, amely részt vesz a neurotranszmitter szintézisében.

A magasabb cinkszintek nem feltétlenül csökkentik a szorongást. Tény, hogy túl sok cinknek van az ellenkező hatása, az állatkísérletek eredményei szerint, melyet a 2010. május 11-i kiadás “Fiziológia és viselkedés” publikált. Ebben a vizsgálatban patkányokat vagy sima vizet, cinket különféle koncentrációkban vagy cink és réz kombinációban adtunk. A csak vízhez adott patkányokkal összehasonlítva a cinkben egyedül álló patkányoknál nagyobb a szorongás, amit a stressz “fagyasztása” mellett mérnek. A cinkben egyedülálló patkányok ugyancsak károsították a memóriát egy olyan feladatra, amelyhez úszni kellett egy víz alatti platformon, amelynek helyét láthatatlanná tették, ha porított tejet adtak a vízhez. Ezzel ellentétben a patkányoknak mind a cink, mind a réz, valamint a patkányoknak csak a vizet adták. Ezek az eredmények nem bizonyítják, hogy a cink szorongást vagy memóriaveszteséget okoz, de azt jelzik, hogy a cink és a réz megfelelő egyensúlya szükséges az optimális mentális működéshez. Ha cinket fontolgat a szorongás kezelésére, akkor fontos felismerni, hogy Nem segíthet, ha a cink szintje már a normál tartományon belül van. A cink, mint más ásványi anyagok, megfelelő mennyiségben hasznos, de nagy adagokban mérgező. Hacsak nem vagy terhes vagy szoptat, a cink javasolt napi adagja 11 mg. Soha ne szedjen naponta több mint 40 mg-ot naponta, és mindig konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt a tápanyag ajánlott napi adagját meghaladná.

Cink és gyermekkori szorongás

A cinkkutatások megújítása

Miért cink enyhítheti a szorongást?

Túl sok cink hatása