A pulzusa fel fog emelkedni evés után?

Ha szívelégtelenné válik, vagy más módon kell figyelnie a szívfrekvenciáját, változásokat észlelhet étkezés közben és után. Mint a sok lelki és emésztési élettani változás, a pulzus növekedése általában az étkezés természetes mellékhatása. Az egyes összetevők vagy táplálékfajták különböző hatásainak köszönhetően az étkezés után fellépő impulzus növekedése az allergia vagy más egészségügyi állapot jele lehet.

Természetes hatások

Az étkezés, a nyelés és az emésztés mind befolyásolja az idegrendszert. Míg az idegrendszer szimpatikus ága táplálkozás és nyelés közben aktív, a paraszimpatikus idegrendszer átveszi az emésztés során. Mivel az étkezés és lenyelés aktív folyamata a szimpatikus idegi hatások teljes körét indukálhatja, az impulzus étkezés közben és röviddel az étkezés után is növekedhet. Az Ön emésztőrendszerének elvégzéséhez azonban a pulzusszám csökken, ahogy a paraszimpatikus idegrendszer átveszi.

Nagy étkezés

Miközben az evés és az emésztés kiváltja a hormonok felszabadulását, amelyek növelhetik az impulzust, ilyen hatások korlátozottak, ha egy kis vagy átlagos méretű ételt eszik. Nagyobb étkezés azonban az ilyen hormonok nagyobb mértékű felszabadulását idézheti elő, jelentősen növelve szívritmusát étkezés után, a szimpatikus idegrendszer gátlása ellenére. Ezenkívül a nagy ételek nagy mennyiségű zsírt tartalmazhatnak, ami növelheti a szívfrekvenciát, mivel megakadályozza az artériák bélését. A nagy étkezés szintén nagy mennyiségű cukorral jár, amely növeli az inzulin szintjét, ezáltal növeli az impulzusát, mivel megakadályozza a szív artériák relaxációját, ami általában étkezés után következik be.

Hozzávalók

A pulzusa megnőhet koffeintartalmú ételek, például kávé, tea, energiaitalok, kakaó, csokoládé, üdítőitalok és néhány cukorka fogyasztása után. Mivel ezeknek az ételeknek egyes összetevői más ételekben is használhatók, fontos, hogy érdeklődjön az összetevőkről, ha érzékeny a koffeinre. A kapszaicin, amely a fűszeres paprikát okozza, az étkezés után is átmeneti szívritmust eredményez, és az impulzus növekszik az étel spiciness-éhez viszonyítva.

Allergia

A pulzus étkezés utáni hirtelen emelkedése súlyos allergiás reakciónak tulajdonítható, amelyet anafilaxiának neveznek. Ez jellemzően perceken belül jelentkezik az allergén fogyasztásával, és a szívritmus csúcsánál sokkal súlyosabb, mint a normál testi folyamatokból eredő. Bár az anafilaxia egy általános élelmiszerallergia következménye lehet, az Amerikai asztmás és allergiás alapítvány megállapítja, hogy néhány kevésbé ismert élelmiszer-adalékanyag allergiás reakciót is okozhat. Ezek közé tartoznak a szulfitok, az aszpartám, az MSG, a benzoátok, az élelmiszer színezéktartrazin és számos konzerválószer, beleértve a nitrátokat, nitriteket, parabéneket és BHT-t. Bár az impulzus általában enyhén enyhül, étkezés után azonnal forduljon orvoshoz, ha az anafilaxiát kísérő pulzusszám jelentősen emelkedik.