Az alacsonyabb hormonok hatása a méregtelenítés után

A hisztektomia a méh műtéti eltávolítását jelenti, amely önmagában nem befolyásolja a premenopauzális vagy a posztmenopauzás nők női hormonszintjét. Azonban a petefészkeket is eltávolíthatjuk kísérő eljárásként egy mágneskészítéshez, ha orvosilag szükséges. A premenopauzás nőknél a petefészkek eltávolítása a hysterectomiában a petefészek hormonok ösztrogén és progeszteron szintjének hirtelen csökkenéséhez vezet – ami a sebészi menopauza néven ismert. A posztmenopauzás nőknél a hysterectomiás petefészkek eltávolítása nem befolyásolja szignifikánsan a hormonszinteket, mivel a petefészkek nagyrészt inaktívak.

Sebészeti menopauza

A műtéti menopauza tünetei és hosszú távú hatásai ugyanazok, mint a természetes menopauza. Ezek a hatások az ösztrogén és – kisebb mértékben a progeszteron – drasztikusan csökkent szintjének köszönhetőek. Mivel a hormonszint hirtelen csökken a sebészi menopauza idején, a rövid távú tünetek gyakran súlyosabbak, mint a természetes menopauza, amikor a hormon szintje fokozatosan csökken. Bár a hormonpótló terápia enyhítheti a rövid távú menopauzális tüneteket és a hosszú távú hatásokat, ez a kezelés nem feltétlenül lehetséges némelyiknél, és nincs saját kockázata, beleértve az emlőrák és esetleg a szívbetegség enyhén megnövekedett kockázatát.

Forró villogás és hangulati ingadozások

Meleg villanások fordulnak elő olyan nőknél, akiknél a menopauza éppúgy zajlik, mint a természetes menopauza során. Az a hő érzése, amely a test felett átsuhan, intenzív lehet. Hányingert, szédülést vagy fejfájást alakíthat ki, és a szíved gyötörhet.Épp, ahogyan néhány nő átmegy az érzelmi változásokon, amikor a hormonok a menstruációs ciklus alatt ingadoznak, a petefészkek eltávolításával járó hysterectomiában szenvedő nők szomorúságot, szorongást és hangulatot tapasztalhatnak Hinták, amelyek súlyosak lehetnek. Ez annak köszönhető, hogy a műtét után hirtelen csökken a női hormonszint.

Alvászavarok

Az alvászavar gyakran a sebészi menopauza mellékhatása. Ezenkívül kevesebb REM alvás lehet – az álom alvási állapota, amelyet a gyors szemmozgás jellemez. A REM alvás a minőségi alvás egyik szükséges része, és ennek hiánya miatt fáradtságban maradhat. Az alacsony hormonszintek általában éjszakai izzadáshoz vezetnek, ami megnehezíti az elalvást vagy az éjszaka felébresztését.

Hüvelyi szárazság és fájdalom a szex alatt

A sebészi menopauza után a hormonok elvesztése a hüvelyi szövet elvékonyodásához és a vaginális nedvességcsökkentéshez vezet, ami gyakran szexuális probléma. Az over-the-counter hüvelyi kenőanyagok segíthetnek a szárazságban, de a szex alatt fájdalmat okozhat a vékonyabb hüvelyi szövetek miatt. A közvetlenül a hüvelybe beültetett receptre szedett ösztrogén krém segíthet megakadályozni a hígítást és enyhíteni a kapcsolódó fájdalmat.

Csökkentett csontsűrűség

Az ösztrogén befolyásolja a csontsűrűséget a csontreszorpció gátlásával. A menopauza minden korban, az ezt követő ösztrogénvesztéssel növeli az oszteoporózis kialakulásának kockázatát, mert gyengébb, kevésbé sűrű csontokhoz vezet. A korai menopauza, amelyet a petefészkek eltávolítása a szülést követő évek alatt elvégzett méheltávolítás során okozott, a csontvesztést az életben sokkal korábban kezdheti meg, növelve a korai és esetleges csontritkulás kockázatát.

A Disease Control és Prevention Centers szerint a szívbetegségek és a stroke a nők körében a halálozások 28,2% -áért felelősek 2013-ban, az adatok legfrissebb éve szerint. A kockázat mind a természetes, mind a sebészeti menopauzában növekszik. A “menopauza” folyóirat 2012. októberi számában publikált többnemzetiségű vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy azok a nők, akik 46 éves koruk előtt tapasztalták a menopauza állapotát – ideértve a petefészkek eltávolítását követő menopauzát – mérsékelten magasabb a szívkoszorúér-betegség kockázata És stroke. Ez igaz maradt más kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőinek kiigazítása után is.

Megnövekedett kardiovaszkuláris betegség kockázat