Az élelmiszer-feldolgozás hatása a vitaminokra és az ásványi anyagokra

A friss gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű magvak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A szemek finomítása és a gyümölcsök és zöldségek konzerválása, fagyasztása csökkentheti a tápanyagtartalmat, így kevésbé egészségesebbek, mint a frissek. Bár a gyümölcsök, a zöldségek és a sült termékek még mindig pozitív táplálékot adnak, függetlenül attól, hogy miként készülnek, a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek csökkenthetik a rostokat és vitaminokat, valamint megváltoztathatják az ásványi anyagok egyensúlyát, ami nem olyan jó, mint a friss élelmiszerek és a teljes értékű gabonafélék.

A gyümölcsök és zöldségkonzervek alacsony táplálékértéket mutatnak friss vagy frissen fagyasztott termékekhez képest, a New Jersey-i Orvostudományi és Fogászati ​​Egyetem szerint. A botulizmus és az egyéb élelmiszer-eredetű betegségek kockázatának megszüntetése érdekében a konzerv tárgyakat hosszabb ideig magas hőmérsékleten melegítik. Ez megszakíthatja vagy megsemmisítheti a termékben lévő vitaminokat. Az ásványi anyagok stabilabbak és túlélik a konzerválási folyamatot. Azonban a legtöbb gyártó sót ad a konzervárukhoz, hogy pótolja a konzervek hőintenzitásával elveszített ízét, valamint további tartósítószerként működjön. Ez az élelmiszertermékben a só és a kálium közötti egyensúlytalanságot eredményez, ami hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és egyéb negatív egészségügyi hatásokhoz, a University of Florida IFAS Extension szerint.

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek általában csak gyors betakarítást tapasztaltak a betakarítás után, mielőtt egy gyors mélyfagyasztásba helyezték volna, amely a legtöbb termék vitaminjait és ásványi anyagait zárolja. Friss fagyasztás gyümölcsök és zöldségek otthon, amikor a szezonban lehetővé teszi, hogy kihasználják az alacsonyabb szezonális árak és továbbra is táplálkozási termékeket egész évben. A fagyasztásra szánt élelmiszerek feldolgozása a Penn State University Food Science program szerint csökkenti a termék C-vitamin szintjét, de hatása kisebb, mint a konzerválásé.

Minden egyes teljes gabona tartalmazza a lágy endospermot, valamint a csíra és korpa kétrétegű külső burkolatát, amely a gabona szálak és vitaminok legnagyobb részét tartalmazza. A finomított szemek, mint a fehér liszt, feldolgozásuk során eltávolították a korpát és a gabonát. Ez a NetWellness szerint a gabona B-vitaminjait, E-vitamint, szelént, rézt, magnéziumot és cinket is eltávolítja. A lisztcsiszolás során további tápanyagokat veszítenek el, általában a kereskedelmi célú acélhengerművek magas hőjének köszönhetően. A barna rizs, az egész árpa és az egész zab minden olyan szemek, amelyek megtartják teljes táplálkozási arzenáljukat, amikor az étel vagy zabkása van. A pattogatott kukorica egy egész gabonaszelet is. A teljes búzaliszt elveszíti kis mennyiségű táplálékot őrlés közben, de megőrzi a búzaszemek nagy tápértékű előnyeit, különösen ha a hűvös kőmalmokban lassú a talaj. A gabonából őrölt búzát és zabkumót külön is értékesítik, hogy tápanyagokat és rostokat adjanak vissza sült termékekhez, mint a pohár, a kenyér és a muffin.

Minél nehezebb az eredeti élelmiszer-összetevők azonosítása, annál inkább feldolgozott élelmiszeripari termék. A csomagolt harapnivalók és az ebédszekrények gyakran kevés hasonlítanak az egész élelmiszerhez és a friss húsdarabokhoz, amelyekből származnak. Ezek a magasan feldolgozott csomagolt élelmiszerek továbbra is tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat, vagy vitaminokat és ásványi anyagokat lehet hozzáadni a termékbe. Kalóriatartalmúak is sűrűek és valószínűleg sót, zsírt és mesterséges színezéket és ízesítőanyagot tartalmaznak, amely hígítja a friss teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek táplálkozási intenzitását. A csomagolt élelmiszerekben lévő adalékok a Texas Egyetem szerint kevéssé táplálkoznak, és a kalóriák aránya a termékek táplálkozási előnyeihez képest magas. A kevésbé feldolgozott élelmiszerek az egészségesebbek.

Canning

Fagyasztó

Gabonafélék

Csomagolt élelmiszerek