Mi okozna egy nő gyomrát, hogy nagyobb súlyt kapjon?

Ha a hasa nagyobbnak tűnik, annak ellenére, hogy a súlya ugyanaz marad, akkor aggódni fog. Az hasi puffadás növelheti a derekát, és a nadrágod feszesebbé válhat. Sok probléma, amely egyáltalán nem komoly, de elég kellemetlen, hogy életveszélyes lehet, hasi ingerlést okozhat. Ha a puffadás rendszeres kényelmetlenséget okoz, jelentkezzen orvosával.

A felesleges gáz a belekben gyakran ingerlést okoz. Közönséges okok közé tartozik a levegő lenyelése, a laktóz intolerancia vagy a gulping italok. A gáz akkor is bekövetkezik, amikor az emésztetlen élelmiszereket a bélben baktériumok bontják le, hidrogént és széndioxidot és metánt hoznak létre egyes emberek emésztőrendszerében. Az ingerült bél szindróma, vagy az IBS, amely az Amerikai Egyesült Államok 10-15% -át érintő gyomor-bélrendszeri tüneteket tartalmaz, az Országos Cukorbeteg- és Emésztési és Vesebetegek Intézete szerint szintén puffadást okozhat. A colorectalis rák is puffadáshoz vezethet.

Ha a gyomor felfúvódott, akkor teljesen érzi magát és megjelenik, és a bőr érezheti magát. Ha a felesleges gáz okozza a problémát, akkor böfögés vagy felfúvódás tapasztalható. Ha az IBS megduzzad, akkor görcsök, hasi fájdalom, székrekedés vagy hasmenés is előfordulhat. A laktóz intolerancia a tüneteket a tejtermékek fogyasztását követő 30 perc alatt két órára okozza. A nők kétszer akkora valószínűséggel rendelkeznek IBS-szel, mint a leggyakrabban a 45 év alattiakra, a NIDDK jelentésekre. Ha vastagbélrákja van, véred lehet a székletében és hasi kellemetlenségben. A kolonoszkópia segít meghatározni a vastagbélrákot és a kezelés legjobb módját.

A gázt gyakran okozó élelmiszerek – például a bab, a tej, a fruktóz, a nyers gyümölcsök, a zöldségek és a keményítők – takarmányozása az étrendből segíthet a felesleges gáz és az IBS tüneteinek kezelésében. Ha úgy dönt, hogy enni gázt okozó ételek, az over-the-counter emésztési enzimek egyidejű csökkentése csökkentheti a gáz mennyiségét a bélrendszerben. A tejcukor-intolerancia miatt a tejtermékek elkerülése vagy a laktáz tabletta alkalmazása segíthet. Az SSRI antidepresszánsok szintén megkönnyítik az IBS-t, mivel gátolják a belekben uralkodó neuronok aktivitását. Az Alosetron és a lubiproston két gyógyszer az IBS számára. A vastagbélrák esetében a sebészeti beavatkozás után, amelyet esetleg kemoterápiával és sugárzás követ, kezelni fogja a rákot.

A kisebb ételek fogyasztása csökkentheti a puffadást, ha IBS van. A stresszkezelési készségek elsajátítása szintén segíthet – a stressz növelheti a tünetek súlyosságát. Mind az IBS, mind a felesleges gáz kezelésére sok folyadékot inni, de az alkohol és a koffein elkerülése érdekében. A vastagbélrák a leggyakoribb 50 év feletti életkorban. Rendszeres szűrés esetén, különösen akkor, ha családtagja van a vastagbélráknak, növeli az esélyét arra, hogy korán elkapja a rákot.

Okoz

Azonosítás

Kezelés

szempontok