Mi történik, amikor az élelmiszer megy a tüdőbe?

A tápláléknak a tüdőbe történő belégzése – amit aspirációnak neveznek – súlyos szövődményeket okozhat, különösen akkor, ha olyan állapotban van, amely rendszeresen táplálja az ételt vagy a folyadékokat. A “Critical Care Medicine” által 2011-ben közzétett cikk szerint az aspiráció a tüdőgyulladás vezető oka az intenzív osztályban. Az epiglottis nevű szövetdarab általában meggátolja az ételt, hogy a tüdejébe bejusson a légcsőbe vagy a légcsövébe, ahogy lenyeli. Időről időre véletlenül étellel vigyázhat az étkezésbe a légcsőbe. Ha egészséges vagy, és erős immunrendszere van, előfordulhat, hogy nincsenek komplikációk egy elszigetelt esemény miatt.

A lenyelés nehézségei, megváltozott kognitív státusza, csökkent gag reflexje vagy súlyos alkoholfogyasztása növelheti az aspiráció kockázatát. Az olyan állapotok, mint a gastrooesophagealis reflux betegség, amelyek a nyelőcső vagy az ételfektetés szűkületéhez vezethetnek, szintén megnehezíthetik az ételt vagy folyadékokat. Ha légzési nehézség, köhögés, zihálás vagy mellkasi fájdalom jelentkezik étkezés után, lehet, hogy szívást szenvedett. A légzőcsatornák blokkolódása az oxigénhiány miatt kék színűvé válhat. Ha olyan állapotban van, hogy az étkezés közben kis mennyiségű ételt vagy folyadékot szívjon fel, akkor köhögés alakulhat ki, amely laza szagú köpet, rossz lehelet, fokozott nyelési nehézség, fáradtság és szédülés.

A levegőjáratokban lévő élelmiszerek vagy folyadékok gyulladásos reakciót válthatnak ki, mivel tüdeje reagál az idegen anyagra. A folyadék felhalmozódhat a tüdejében, ha egy szakasz le van tiltva. Ha fertőzés következik be, bakteriális tüdőgyulladást okozhat. Az asztma vagy tüdőtágulat megemelkedése növelheti a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát az aspiráció után. Azok a személyek, akik dohányzik, idősek és olyan emberek, akiknek az immunrendszerét más egészségügyi állapotok gyengítik, hajlamosabbak a tüdőgyulladásra.

Orvosa meg tudja mondani, hogy kifejlesztett-e aspirációs tüdőgyulladást a tüdejével sztriptoscopával. Vér- vagy köpetpróbákat rendelhet, értékelheti az értékeléseket, mellkasi röntgent vagy CT-t, hogy ellenőrizze a tüdőben a rendellenes területeket. Ha kialakult aspirációs tüdőgyulladás, kórházi kezelésre és antibiotikumokra lehet szükség a fertőzés kezelésére. Ha tele van telepeiben, akkor lehet, hogy az objektumot el kell távolítani egy bronchoszkóppal, egy műszerrel, amely belép a tüdejébe a szájon keresztül, hogy behívja az objektumot.

Annak elkerülése érdekében, hogy a táplálékot belélegezze a tüdejébe, vegyen be kis harapásokat, alaposan rágja el az ételeit, és ne beszéljen, vagy nevetve, amíg rág. Ha állandó nehézségekbe ütközik szilárd étellel, orvosa javasolhat egy puha étrendet vagy egy folyékony étrendet, hogy fenntartsa táplálékbevitelt, miközben minimalizálja az aspiráció kockázatát. A gurgling hang, amikor eszik, a lenyelés közben fájdalom vagy annak érzékelése, hogy valami elakadt a torkán egy étkezés után, azt jelezheti, hogy szívódsz. Ha az aspiráció tünetei vannak, keresse fel kezelőorvosát az étrendi változásokról, amelyek csökkenthetik a tüdőgyulladás vagy más szövődmények kockázatát.

Okoz

szövődmények

Diagnózis és kezelés

Megelőzés