Tejsavóprotein és köszvény

A köszvény egyfajta arthritis állapot, amelyet a szervezetben a felesleges húgysav okoz. Az urinsav akkor keletkezik, ha az állati eredetű fehérjeforrásokban, például a vörös húsban és zsíros halakban található purinként ismert anyagokat fogyasztanak. A jó hír az, hogy a tejsavófehérje nem kapcsolódik közvetlenül köszvényhez, állítja Mary Fran Sowers, Ph.D., R.D., az Arthritis Today honlapján. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt a tejsavó-fehérje-kiegészítőket felvenné

Köszvény

A szervezetben lévő felesleges húgysav kristályokat képez az ízületek körül, ami fájdalmat és kellemetlenségeket okoz. Ha köszvényben szenved, akkor a tenger gyümölcseiből és az állati eredetű fehérjékből származó fehérje mennyiségét korlátozni kell. Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségű purint tartalmaznak. A New York-i Egyetem Langone Orvosi Központja szerint ez azt jelenti, hogy naponta legfeljebb 4-6 uncia ízét korlátozhatja. Az ilyen típusú fehérjék növényi alapú fehérjékkel, például szójával történő helyettesítésével segíthet a köszvényes támadások szabályozásában.

Tejsavó és köszvény

A The New England Journal of Medicine című 12 éves tanulmány szerint a tejtermékek csökkentik a köszvény kockázatát. A tejsavóprotein a sajtkészítés mellékterméke. A tejsavó tejben található fehérje körülbelül 20% -a. Tehát a tejsavóprotein valójában segít csökkenteni a köszvény kockázatát, amikor az orvos utasítása szerint fogyasztják. A tipikus tejsavóprotein adagja napi 20 grammtól 30 grammig terjedhet, de ez a kor, a nem, a testméret és a fizikai aktivitás szintjétől függően változhat. Ezért fontos, hogy megnézze orvosát, mielőtt tejsavóproteint tartalmaz.

Fehérje

A fehérjefogyasztás hozzáadott törzs a vesére és a májra, amely a fehérje szintézis során keletkező hulladék kiszűrésére szolgál. Azonban a 2010. januári “New England Journal of Medicine” című tanulmány szerint a túlzott mennyiségű fehérje fogyasztása nem kapcsolódik a köszvény fokozott kockázatához. A kutatók szerint a teljes fehérjefogyasztás szintje vagy a fogyasztott tej- vagy növényi fehérje mennyisége nem volt kedvezőtlen hatással a köszvény fokozott kockázatára. A tejsavóprotein tejnel való összekeverése nem növelheti a köszvény kockázatát.

szempontok

Bár a tejsavófehérje biztonságosnak tűnik azok számára, akik a köszvényben vannak, vagy akik jelenleg szenvednek, túl sok savófehérje fogyasztása egészségtelen lehet. A szervezet csak annyi fehérjét használhat egy nap alatt. Ez az oka annak, hogy kövessük az étrendi fehérje előnyöket, ami napi 0,36 gramm testtömegkilogrammonként az ülő betegek számára. Ha rendszeresen aktív vagy, akkor valamivel többre van szüksége, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, hogy meghatározza, mennyit kell a testednek a teljes fehérje. A súlygyarapodás túl sok fehérjét fogyaszthat, ami növelheti a köszvényes rohamok kockázatát.