Vitaminok tini lányoknak

Az élelmiszer-és italgyártó cégek jól értik a vitaminok fontosságát, “vitaminokkal erősítették” a címkéjüket. Igazából a vitaminok fontosak egy tizenéves lány testéhez, de sok csomagolt étel és ital is fel van töltve extrákkal, például cukorral. Annak megértése, hogy mennyi minden vitaminnak szüksége van, és ismernie kell a legjobb helyeket, hogy megtalálja őket, segít a legtöbbet kihozni a mindennapi étrendből.

Az A-vitamin segít a szervezetnek kialakítani és fenntartani a puha és vázizom szöveteit, bőrét és fogait. Egészséges A-vitamin adagot kaphat naponta evés, tojás, hús és tejtermékek fogyasztásával. Egyes ételek szintén megerősödnek az A-vitaminnal. A Teen Girlsnek naponta körülbelül 700 mikrogramm A-vitaminra van szükségük, állítja MedlinePlus, az Egyesült Államok Nemzeti Orvosi Könyvtára szolgálata. Ezt kevesebb mint 1 csésze spenótban találhatja meg.

A B6-vitamin megkönnyíti az agy és az idegi kommunikációt, segít a szervezetben a fehérjék felbomlásában és a vörösvérsejtek termelésében segíti, a Nemours TeensHealth szerint. A legtöbb tini lánynak körülbelül 1,2 milligramm B6-vitaminra van szüksége naponta, amelyből kb. Két banánt vagy egy adag 100% -os erősségű gabonát kaphat. A B6-ban gazdag ételek közé tartoznak a babok, a diófélék, a hal és a spenót is. A B12-vitamin segít a szervezetnek vörösvérsejtek kialakulásában és idegsejt-funkciókban. Naponta körülbelül 2,4 mikrogramm B12-t kell kapnia, amely körülbelül 3 uncia bélszínhúst kap. Egyéb források közé tartozik a hal, tojás, tejtermékek és a dúsított gabonafélék.

A tiamin vagy a B1-vitamin segít a szervezetnek a szénhidrátok energiává alakításában, és megkönnyíti a szív-, idegrendszert és az izomfunkciót. A tizenéves lányoknak naponta körülbelül 1 mcg tiaminra van szükségük. A napraforgómag gazdag thamiaminforrás. A riboflavin vagy a B2-vitamin segít a szervezetnek vörösvérsejteket építeni és energiát nyerni a szénhidrátból. Naponta körülbelül 1 mg-ra van szüksége. A mandulák ideális forrást jelentenek. A niacin vagy a B3-vitamin segít idegfunkcióban, egészséges módon megőrzi a bőrét és segít a szervezetnek az élelmiszerből táplálkozó energiává. A tizenéves lányoknak napi 14 milligrammra van szüksége, amely földimogyoróban található. A folát, vagy a B9-vitamin segít a szervezetnek a DNS és a vörösvérsejtek kialakulásában. Megtalálható edamame babban. A burgonya, a lencse, a bab, a teljes kiőrlésű gabona és a chili paprika szintén egészséges B-vitamin forrás.

A C-vitamin segít a szervezet növekedésében és a szövetek javításában, gyógyítja a sebeket és fenntartja a fogakat, csontokat és porcokat a MedlinePlus szerint. A tizenéves lányoknak napi 65 milligramm C-vitamint kell kapniuk, amelyet 1,5 csésze paradicsomlé felvehet. Minden zöldség és gyümölcs C-vitamint tartalmaz, de a C-vitaminban leggazdagabb források közül néhány citrusfélék, eper, leveles zöldségek és zöldpaprika.

A D-vitamin segít a szervezetnek felszívni a kalciumot, hogy csontokat építsen. A tizenéveseknek naponta körülbelül 15 mikrogrammnak kell lenniük, amit körülbelül 4 uncia lazacban talál. A D vitaminban gazdag más élelmiszerek közé tartoznak a tojássárgák, a dúsított ételek és a halolajok. D-vitamint csak akkor nyeri el, ha kint van és napsütésben vesz.

Az E-vitamin, amely megóvja a sejteket a károsodástól, különböző ételekben található. A leggazdagabb források közül néhány növényi olaj, leveles zöld, avokádó és búzacsíra. A legtöbb tizenévesnek szüksége van napi 15 mg E-vitaminra, ami körülbelül 2 uncia száraz, pirított mandula.

A-vitamin

B6 és B12 vitaminok

Egyéb B Vitaminok

C vitamin

D-vitamin

E-vitamin

A legjobb módja a napi vitaminainak bevitelére és az optimális egészség fenntartására az, hogy az Amerikai Dietetikus Szövetség szerint egyenletes étrendet fogyasszon. Mégis, ha olyanok vagyunk, mint sok más tinédzser, és gondot okoz az öt napi gyümölcs és zöldség fogyasztása az Egyesült Államok Mezőgazdasági Agrár-élelmiszer-piramisa által ajánlott, orvosa javasolhatja, hogy vegyen egy multivitamint. Szükség lehet multivitaminra is, ha vegetáriánus vagy más speciális étrendet követ. Beszéljen orvosával a táplálkozási igényeiről.

Multivitamin felvétele