A gyümölcsök és a zöldségek glükóz- és gyümölcscukor-tartalma

A glükóz és a fruktóz a cukor legegyszerűbb formái, amelyek felszívódhatnak a véráramba. Ezek a cukrok természetesen előfordulnak olyan élelmiszerekben, mint a szemek, gyümölcsök és zöldségek. Ezenkívül sok édesítőszer és feldolgozott élelmiszer fő összetevője. Ha fruktóz-intoleranciája van, akkor el kell kerülnie a magas fruktóz tartalmú ételeket. A “Táplálkozás” című, a Lausannei Egyetem kutatói szerint a fruktóz fogyasztása a magas kalóriatartalmú étrend részeként túlzott mértékű fogyasztás esetén hozzájárulhat a cukorbetegség fő kockázati tényezője a metabolikus szindróma kialakulásához És a szívbetegség. Azonban a fruktóz és a glükóz túlzott fogyasztása sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása miatt nem valószínű.

Zöldségek

A friss zöldségek természetesen minimális glükózt és fruktózt tartalmaznak. A feldolgozatlan zöldségeknek egy sor gyümölcscukor- és glükóztartalma van, amely 0,1 g és 1,5 g között van 100 g-os adagonként. A friss brokkolinnak és az avokádónak a legalacsonyabb mennyisége van, kb. 0,1 g glükózt és fruktózt 100 grammban. A fehér káposzta 1,5 g fruktózt és 1,9 g glükózt főz. Bár a chilipaprika körülbelül 2,3 g fruktózt tartalmaz, az alkalmazott mennyiség általában jóval kevesebb, mint 100 g.

Gyümölcsök

A gyümölcsök magasabb gyümölcscukor-tartalommal rendelkeznek, mint a zöldségek. A friss gyümölcsök fruktózt és glükóztartalmat tartalmaznak 0,5 g és 9,5 g között 100 g-os adagonként. A lime 0,5 g fruktózt és glükózt tartalmaz, a grapefruit 1,8 g fruktózt és glükózt tartalmaz, a szőlő 9,5 g fruktózt és 7,1 g glükózt tartalmaz. A fruktóz-intoleranciával rendelkezők esetében az Ausztráliában található Food Intolerance Diagnostics azt javasolja, hogy a fruktóz és a glükóz arányt jobban meg kell vizsgálni, mivel az élelmiszereket jobban tolerálják, ha egyenlő mennyiségű glükózt és fruktózt tartalmaznak. A gyümölcsöket, amelyek fruktóztartalma legalább 3 g, adagonként korlátozott. Példák: alma, cseresznye, dinnye, narancs, papaya, körte, datolyaszilva és ananász.

Feldolgozott gyümölcsök és zöldségek

A szárított, konzerv és a kereskedelemben feldolgozott gyümölcsök és zöldségek sokkal nagyobb mennyiségű gyümölcscukrot és glükózt tartalmaznak, amely édesítőszerek és tartósítószerek, például a magas fruktóz kukorica szirup használatából származik. A szárított gyümölcsök átlagosan 30 g fruktózt és glükózt tartalmaznak 100 g-os adagonként, míg a konzerv és a kereskedelemben feldolgozott gyümölcsök 6 és 12 g fruktózt és glükózt tartalmaznak.

szempontok

Noha bizonyos élelmiszerek korlátozására vagy elkerülésére gyümölcscukor-intoleranciával körültekintőek, a legtöbben a hozzáadott édesítőszerekkel történő feldolgozott élelmiszerek korlátozására koncentrálhatnak, mivel ezek az élelmiszerek növelhetik a koleszterinszintet is. A “Journal of Clinical Endocrinology Metabolism” című tanulmányában a Kaliforniai Egyetem Davis kutatói azt találták, hogy amikor a résztvevők magas fruktóz-dózisokat fogyasztottak, az összes energiabevitel 25% -át vagy annál nagyobb arányban az apo B-t rossz minőségű Koleszterinszintje szignifikánsan nőtt két hét alatt azokhoz képest, akik glükózt fogyasztottak.