Mi a routin jó?

A gyümölcsök és zöldségek nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Jó hatású vegyületeket tartalmaznak flavonoidként is. A tudomány csak a felületet karcolja meg, amikor felfedezik, hogy ezek a vegyületek jótékony szerepet játszanak az emberi egészségben. Vegyük például a rutint. Gyakran megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, és táplálékkiegészítőként értékesítik. Az állat- és sejtvizsgálatok adatai azt jelzik, hogy megakadályozhatja a vérrögöket, megóvja a magas vércukorszintet és esetleg más előnyöket is kínál.

Lefagyhatják a vérrögöket

Egy napi almát valójában az orvos el lehet távolítani, a Journal of Clinical Investigation június 2012-es kiadásában publikált tanulmány szerint. A kutatók kísérleteket végeztek egerek alkalmazásával, és megállapították, hogy a kvercetin-3-rutinozid, amelyet rutinnak is neveznek, blokkolja a vérrögképződésben részt vevő enzimet. Ez ígéretes hír, mivel a vérrögök fontos szerepet játszanak szívrohamok és stroke-ok kialakulásában. A routin a vizsgálat szerint dózisfüggő módon gátolta a vérrögképződést.

Védheti a zsíros májat

Amikor a zsír felhalmozódik a májsejtekben, növelheti a különböző anyagcsere-problémák kockázatát, mint például a cukorbetegség, az elhízás és a magas koleszterinszint. A rutin úgy tűnik, hogy védelmet nyújt a zsír felhalmozódásával a májban, a 2011-es “Journal of Food Science” című tanulmány szerint. A kutatók a májsejteket a zsírsav-olajsavval routinokkal és anélkül kezelték a hatás vizsgálatára. Rutinszerűen megakadályozzák a zsír felhalmozódását a sejtekben.

Májusban számolni kell a cukorbetegséggel

A routin az antidiabetikus előnyöket kínálja, az indiai kutatók szerint. Rutinokat adtak cukorbeteg patkányoknak 45 napig. A rutin jelentősen csökkentette az éhomi glükózt, ami azt mutatja, hogy segít megelőzni a hyperglykaemiát. A kutatók azt is felfedezték, hogy a rutin antioxidáns képességekkel rendelkezik. Bár az állatkísérletek nem mindig fordítják az embert, ez ígéretes hír. Az eredményeket a “Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology” folyóirat 2006. januári számában tették közzé.

Egyél több gyümölcsöt és zöldséget

A flavonoidokban gazdag diéta elősegíti az egészséget és elősegíti a betegségek megelőzését. Ezek a vegyületek gyümölcsökben, zöldségekben, csokoládéban, teában és vörösborban találhatók. A flavonoidvegyületek széles választékához a diéta során döntő fontosságú, hogy egy különféle ételeket tartalmazó diétát fogyasszon. Az átlagos amerikai nem fogyasztja az ajánlott mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, naponta csak három adagot kap, a Harvard Közegészségügyi Iskola szerint. A Harvard szerint napi 5 és 13 adag közötti távolságot kell keresnie.