Mi a tejfehérje-izolátum?

Ha megnézed a fehérjeszuban, a joghurton, a gabonakrúdon vagy a sportvisszanyerő italokon található címkét, láthatod az összetevőt “tejfehérje-izolátum”. Amint azt a neve is sugallja, ez az anyag koncentrátum, amely ugyanazokat a fehérjéket tartalmazza, mint a friss tejben. A tejfehérje kiváló minõségû aminosav-emelõket biztosít ezeknek a termékeknek, amelyek segítenek megerõsíteni vagy fenntartani a sovány izomot, növelik a teljesség érzését és javítják a textúrát.

Hogyan készül

A gyártók tejjel kezdődnek, és eltávolítják a laktózt, az elsődleges tejcukrot szűréssel, dialízissel vagy más eljárással. Az eredmény olyan termék, amely a tejet, a kazeint és a savót tartalmazó kétféle fehérjét tartalmazza a folyékony tejben megtalálható eredeti arányban – körülbelül 80-90% kazeinnel és 10-20% savóval. A tejfehérje-izolátum teljes fehérjetartalma legalább 90%, kevesebb mint 3% zsírral, nagyon kevés szénhidráttal és szinte semmilyen laktózzal, így a legtöbb laktóz intoleranciában szenvedő ember számára alkalmas.

Tejfehérje izolálódik

A tejfehérje-izolátum olyan por formájában jön létre, amely hozzáadható a csomagolt rudakhoz, hogy megtartsa nedvességét, növelje fehérjetartalmát, fokozza az ízt, meghosszabbítja az eltarthatóságot és javítja a textúrát. A gyártók néha hozzáadják tejtermékekhez, hogy javítsák táplálkozási profiljukat – különösen tej vagy joghurt. Talán azt is megtalálja, hogy önmagában adják el, hogy kiegészítőként alkalmazzák azokat az embereket, akik nem kapnak elegendő fehérjét az étrendjükben, vagy azt választják, hogy kiegészítik az edzés után. Keverje össze a tejfehérje-izolátumot fehérjeszajjal, gabonafélékkel vagy süteményekkel, hogy megnövelje a fehérjetartalmat.

Fehérje minőség

A tejfehérje-izolátum egy kiváló minőségű fehérjeforrás. Használja ezt egészben az élelmiszerek fehérjeforrásainak, mint például a hús, baromfi, hal és tojás növeléséhez. A tejfehérje-izolátummal ellátott élelmiszereket gyakran forgalomba hozzák a sportolóknak az edzés utáni helyreállításhoz. Mind a tejsavó, mind a kazein kínálja az összes szükséges esszenciális aminosavat, amely az izomnövekedéshez jól emészthető formában van. A kiváló minőségű fehérjék hasznosak lehetnek az idősek számára is, akik néha nem kapnak ideális táplálkozást, és olyan embereket, akik pusztító betegségeket, például rákot szednek.

Költséghatékony

A tejfehérje-izolátum életképes alternatíva lehet a tejsavóproteinhez, különösen bárokban és sportitalokban. A tejsavóprotein a sajtgyártási folyamat mellékterméke, és a korlátozott rendelkezésre állás miatt drága lehet a gyártók számára. A tejfehérje-izolátum olcsóbb alternatívát kínál a gyártók számára, akik termékeiket extra fehérjékkel kívánják megerősíteni. A tejfehérje-izolátum pótlása a tejsavófehérje számára nem befolyásolja a termékek textúráját vagy ízét, és ugyanazokat az előnyöket kínálja.