Milyen előnyökkel jár a nedves homokkal történő futtatás?

Ha az a gondolat, hogy a napi futás a gyönyörű környezet közepén, miközben sirályokat hallgat, és a szörfölés felkeltette magát, lehet, hogy a tengerparti versenyző jelöltje. Az esztétika csak egy része az egyenletnek. A nedves homokban való futás bizonyos fizikai haszonnal jár, mint a testmozgás formája, bár vannak olyan dolgok, amiket óvatosnak kell lenni.

Amikor a homok a lábad alatt mozog, a bokádat, boltíveket és borjakat kapcsolja be, és erősebbé teszi őket. Egy Yigit és Tuncel 1998-as tanulmánya, melyet a “Journal of Strength and Conditioning Research” című kiadványban közöltek, hat héttel 51 férfi diákot ért el 15-21 évesen. Három csoport létezett: egy ellenőrző csoportot, egy csoportot, amely homokon futott, másik pedig az úton. A borjú körvonala jelentősen nőtt a homokos futóknál, mind az út futása, mind a homokfutó csoportok növekedtek a függőleges ugrási képességben, és mindkét futó csoport növelte a comb kerületét. A homokfutó csoport a legtöbb élettani és teljesítménybeli változást eredményezte.

Számos tanulmány kimutatta, hogy több kalóriát éget el, mint a homoknál, mint az aszfalton. Egy ilyen tanulmányt P. Zamparo és munkatársai 1992-ben tüntettek fel az Európai Gyógyszerészeti és Foglalkozási Élettani Jegyzékben. A kutatók azt találták, hogy az emberek, akik sétáltak vagy futottak a homokban 1,2 és 1,8-szer több mérföld / , Ami 20 és 80 extra kalóriát jelent. A futók süllyednek a laza homokba, és több energiát fogyasztanak, hogy kijutsanak belőle, habár a homokról való futás hatása lágyabb.

A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy először a nedves homokot futassa cipőben. Fektessen be egy pár jó futócipőbe. Ragaszkodjon a szilárd, nedves homokhoz, közel a parthoz. Annak érdekében, hogy a súlyod kiegyensúlyozott legyen és a lábad középpontjába kerüljön, előfordulhat, hogy lerövidíti a lépésedet és előre hajol, miközben felemeli a térdét és a karját. A homokba futás egyik előnye, hogy növeli a koordinációt. Mielőtt mezítláb járna, csináljon néhány nyomot futás közben, cipőben, hogy megerősítse a bokádat. Határozza meg az első mezítláb futtatását néhány percig a szilárd nedves homokban, majd adj hozzá néhány percet minden alkalommal.

Bár a homok lágysága csökkentheti a sérüléssel járó sérülések kockázatát, valójában más sérüléseket okozhat. Mivel az Achilles-ín nyúlványa nagyobb, mint egy kemény felületen, szenvedhet. A puha homokkal való futás olyan, mint egy lágy cipő futása, a fizikai terapeuta Damien Howell szerint. Több izom munkára van szükség ahhoz, hogy előre mozdítsa el a testét, így az Achilles-ín jobban működik. A sérülések kockázatának csökkentése érdekében az alacsony dagály mellett folyjon, amikor a nedves homok laposabb és szilárdabb. Nézzen szorosan az éles tárgyakra, például a sziklákra, a kagylókra, a fémre és az üvegre.

Alsó test ereje

Kalóriák égve

Cipő mezítláb

Vigyázat