A legjobb ételek a reaktív hipoglikémia számára

A hypoglykaemia vagy az alacsony vércukorszint potenciálisan életveszélyes reakciókat okozhat a cukorbetegeknél. De az emberek, akik nem rendelkeznek cukorbetegséggel, szintén hypoglykaemiát is kaphatnak, ami ingerlést, izzadást, szédülést, koncentrálódást és gyengeséget okozhat. A nem diabéteszes hypoglykaemiát, amelyet gyakran úgynevezett funkcionális vagy reaktív hipoglikémiának neveznek, gyakran változtatható a diéta gondos figyelemmel. A megfelelő típusú snackek kiválasztása csökkenti a gyors emelkedést és a vércukorszint csökkenését, ami hypoglykaemiát okoz. Válassz olyan snackeket, amelyek fehérjét, zsírokat és szénhidrátokat tartalmaznak alacsony glikémiás terheléssel.

Mivel a hipoglikémia egy-három órával az étkezés után következik be, a tápláléknak olyan táplálékot kell fogyasztania, melynek célja a hipoglikémia ezen idő alatt történő megakadályozása. Kerülje a finomított cukrokat tartalmazó ételeket, amelyek gyorsan emelik a vércukorszintjüket, de gyorsan csökkentik a reaktív hypoglykaemiás betegeket, akik gyakran abnormális inzulinválaszokkal rendelkeznek. Az inzulin segít a sejteknek a glükóz felszívódásában. A fehérje, a zsír és a rost mindegyike segít stabilizálni a vércukrot. A szénhidrátok alacsony glikémiás terheléssel rendelkeznek, vagyis minimális hatást gyakorolnak a vércukorszint növelésére és a vércukorszint stabilizálására. Kerülje a koffeint és az alkoholt, mindkettő növelheti a hipoglikémia tüneteit.

A dió jó kisétel a hipoglikémia miatt. Számos olyan elemet tartalmaznak, amelyek lassítják a glükóz felszívódását. A dió magas fehérjetartalmú, zsírokat és rostokat tartalmaz, amelyek mindegyike növeli a glükóz lebontásához és felszívásához szükséges időt. A dió is könnyen hordozható, így velük szállíthat egy gyors snacket.

Bár a szénhidráttartalmú gyümölcs nem feltétlenül jó választás a hipoglikémia szempontjából, sok gyümölcsnek alacsony a glikémiás terhelése. Az alacsony glikémiás terhelésű gyümölcsök közé tartozik az alma, a körte és a narancs. A gyümölcsök szintén jó rostforrás, ami lelassítja a glükóz felszívódását a véráramba. A sajtkészítés egy gyümölccsel ellátott táplálékhoz fehérjét és zsírt tartalmaz, mindkettő lassabban lebomlik és a vércukrot stabilan tartja.

A teljes búza alacsonyabb glikémiás terheléssel rendelkezik, mint a finomított szemek, amelyek eltávolítják a rostot a gabonából. A mogyoróvaj tartalmaz mind a fehérjét, mind a zsírt. A teljes kiőrlésű fehérje és zsírok párosítása tartósabban tartja a vércukorszintjét. Ne válasszon kereskedelmi mogyoróvajat és kekszeteket, készítse el a sajátját, így több mogyoróvaj hozzáadásához.

A hozzáadott cukor nélkül készült joghurt fehérjéket és zsírokat tartalmaz. Adjon hozzá friss gyümölcsöt a rosthoz, és egy snack, amely szénhidrátokat ad hozzá energiához, valamint a fehérje, a zsír és a rost, amely lassítja a glükóz anyagcserét.

Általános ajánlások

Nuts

Gyümölcs és sajt

Földimogyoró vaj és teljes búza

Joghurt és gyümölcs