A legjobb vas kiegészítő, ha a vas felborítja a gyomrot

Ha nem tud elegendő vasat kapni az étrenden keresztül, vagy olyan betegsége van, amely zavarja a test abszorbeáló képességét, orvosa javasolhatja a kiegészítőket. A vas kiegészítők kemények lehetnek a gyomrára, de vannak olyan típusú kiegészítők és módszerek, amelyekkel csökkentheti a mellékhatásokat. Mivel a túl sok vas veszélyes lehet, győződjön meg róla, hogy orvosa tudja, hogy vasvért tablettát vesz be, hogy vérszintjét ellenőrizni lehessen.

Vas

A szervezetnek megfelelő mennyiségű vas szükséges megfelelő működéséhez. A vas fő szerepe a szervezetben az oxigén szállításában segít, de támogatja az immunfunkciót, a kognitív fejlődést, a hőmérsékletszabályozást, az energiacserét és a munka teljesítményét. A premenopauzális nők naponta körülbelül 18 mg-ot igényelnek, míg az idősebb nők és felnőtt férfiak napi 8 milligrammra van szükségük, jegyzi meg az Ohio State University. A szigorú vegetáriánusok, a terhes nők, a rossz étrendűek és az olyan betegségek, akik az élelmiszer felszívódását befolyásolják, mind veszélyeztetik a hiányosságokat. Ha aggódsz a vasfelvételed miatt, az orvos vérvizsgálatot végezhet a szintek ellenőrzésére.

Vas kiegészítők

A vas kiegészítők másképp készülnek, és az egyes emberek vasérzékenysége egyedülálló, így némi próba és hiba is lehet ahhoz, hogy megtalálja a kiegészítést és az adagolást, amelyet elviselhet. Még a vas ajánlott adagja is okozhat gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, például émelygést, hányást, székrekedést, hasmenést, sötét színű székletet és hasi fájdalmat.) Néhány vaspárna bélben oldódó vagy késleltetett felszabadulású készítmény, amely kevesebb mellékhatást okozhat, Az ilyen típusú tabletták nem annyira felszívódtak, így általában nem ajánlott, jelentések a Hivatal Étrendkiegészítők. Ha ilyen típusú tablettákat kell szednie, orvosa ajánlást tehet arra vonatkozóan, hogy mennyit kell. A bevont tabletták bevétele során előfordulhat, hogy a széklet feketére esik, mivel a tabletták nem gyulladnak el megfelelően a gyomrában. Ha ez előfordul, beszéljen kezelőorvosával.

Csökkenő mellékhatások

A vas kiegészítők számos formában jönnek be, beleértve a kapszulákat, cseppeket és tablettákat, és előfordulhat, hogy jobban tolerálja az egyik formát, mint a másik. Az orvos segíthet abban, hogy olyan kiegészítést válasszon, amely a legkevesebb mellékhatást okozza. Függetlenül attól, hogy milyen vas-kiegészítővel rendelkezik, a Cleveland Klinika azt ajánlja, hogy ételt vegyen be, hogy elkerülje a gyomorhurut. Azt is szeretné, hogy az adagot napközben is elterjessze, nem pedig egyszerre. Ha a táplálék-kiegészítőt szedik, ne fogyasszon tejterméket, kávét, teát, gabonaféléket, koffeint, antacidokat vagy kalcium-kiegészítőket, mert gátolhatja a vas felszívódását. A C-vitaminnal (pl. Egy pohár narancslevet tartalmazó) étel vagy ital bevétele javítja a felszívódást.

Vas formái

A vas kiegészítők különböző vasmintákat tartalmazhatnak, ideértve a vas-szulfátot, a vas-glükonátot, a vas-fumarátot és másokat. Talán úgy látja, hogy egy másik formában jobb toleranciát nyer, és a poliszacharid-vas komplexet, például a Niferex-150-et tartalmazó vegyületek azt állítják, hogy kevesebb mellékhatást okoznak, de a MedlinePlus szerint nincs elegendő kutatási eredmény. Nincs egyetlen olyan vas kiegészítő, amely mindenki számára a legjobb, és rendszerint némi próbálkozást és hibát követ el, hogy olyan kiegészítést találjon, amely működik az Ön számára és amely segít a napi vas szükségleteinek kielégítésében.