A légzés normális sebessége és mélysége

Ha a normál sebesség és a légzés mélysége átlagot jelent az átlag felnőtt számára, a normál érték könnyen meghatározható. De normális a súlyodtól, korától és nemétől függ. A normális légzés egy levegőmennyiséget – az öltözött térfogatát, vagy Vt-et – minden belégzéssel és kilépéssel mozgat. A Vt milliliterben vagy ml-ben fejezzük ki. A légzési frekvencia vagy frekvencia, F, percenként lélegzetként fejeződik ki. Mivel a pihentető test megpróbálja fenntartani a normális, teljes légzési térfogatokat minden percben, ha a Vt változik, az F arányosan megváltoztatható az ellenkező irányba, normál határokon belül.

átlagok

A Virginia Egészségügyi Egyetem által kiadott vitális jeladatok szerint a légzés normálisan 15-20 lélegzetenként percenként egy átlagos felnőttnél nyugalomban, és abnormálisan a 25 vagy annál fiatalabbaknál. Normál felnőtt Vt 500mL per légzés; A Wisconsini Egyetem aneszteziológusai a testtömeg és a légtömeg viszonyáról számolnak normál Vt értékkel: Vt = 6 és 8 ml / kg csecsemőkben és 7 ml / kg felnőtteknél. Kg = kilogramm, ami 2,2 lbs.

Felnőtt számítások

A Cleveland Klinika légzőszervezetének kutatói a csecsemők, a gyermekek és a felnőttek számára kifejlesztették a szokásos Vt képleteket. Ezeket a mechanikus légzőkészülékek által szállított térfogatok meghatározására használják olyan betegek számára, akik nem képesek lélegezni önmagukban. A 80 és 250 font közötti felnőtteknél F = 8-18-os légzés: férfiak: Vt = 466.969 + (2,4 x lb) – (26,342 X F), a nőstények: Vt = 456.408 + (1.794 x lb) – (22.716 x F), ha Vt ismeretes, akkor ezek a képletek az adott térfogatú F-re megoldhatók.

Gyermekgyógyászati ​​számítások

A Légzőszervezet által meghatározott 10 és 79 lb-es kutatók által meghatározott csecsemők és fiatalok általában magasabb légzési arányokat mutatnak fel, mint a felnőttek, F = 8-25 lélegzet / perc. A normál Vt kiszámítása nem függ a nemtől, mivel a fizikum különbségei még nem jelennek meg ebben az életszakaszban: Vt = 14.137 + (3.470 x lb) – (6.861 x F)

Csecsemő számítások

A Cleveland Klinika kutatói meghatározzák a csecsemőket a normál Vt és F számításhoz 6 és 9 font között. A csecsemők normális légzési sebessége változó, de általában 30 és 50 légzés / perc között van, Vt = 7,160 + (2,820 x lb) – (0,265 x F)

Exercise Normals

A Kentucky Egyetem respiratorikus fiziológusai rámutatnak arra, hogy a légzés mélysége és aránya reagál a szervezet oxigén elnyelésére és a széndioxid eltávolítására. A sebesség és a térfogat növekedésének mértéke függ az egyén sportos kondicionálásától és biokémiájától is. A normál értékek nagyban különböznek, és nagy valószínűséggel nem lehet előrejelezni.