Miért fontos az olaj egészséges étrendben

A MayoClinic.com egészséges élelmiszer-piramisában három-öt napi olajadagot mutat be az egészséges táplálkozás részeként. Bár az olajok a piramis egy kis részét alkotják, kulcsszerepet játszanak. Az olajok nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak a test funkcióinak fenntartásában. Mely olajokat választasz az étrenddel kapcsolatban, ami nagy különbséget jelenthet az egészségével kapcsolatban.

Funkció

9 gramm / kalória, az olajok a leghatékonyabb energia tápanyag, amit fogyasztani tud. Az olajok segítenek az egészséges sejtmembránok kialakításában, és segítik az idegrendszert az üzenetek küldésében az agyban. Az olajok segítik a belek elnyelésében az A, D, E és K vitaminokat, és tárolják őket a testzsírban. Az olajok segítik a hormonok szabályozását, a kenőanyagot és a párnázó szerveket. Mindig fontos, hogy az olajok hozzáadják az ízét és a textúrát az Ön által fogyasztott ételhez.

típusai

Az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen olajok szobahőmérsékleten folyékonyak maradnak. A telített és transzzsírsavas olajok gyakran felhalmozódnak szobahőmérsékleten. A telítetlen olajok tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat, amelyek a szervezet tápanyagai. A szervezetnek minden telített olajja és transz zsíros olajja van szüksége. A telítetlen olajok közé tartoznak a növényi, olíva, mogyoró, repce, szójabab, napraforgó, pórsáfrány, kukorica és halolaj. A telítetlen olajok, amelyek egészségtelenek, magukban foglalják a vajat, a sertést, a rövidítést, a margarint, a kókuszolajat, a pálmaolajat, a részlegesen hidrogénezett növényi olajat és az állati zsírokat.

Hatások

A túlságosan telített olajok a táplálkozásban növelik az LDL-t vagy a rossz koleszterint, magas vérnyomást okozva. A telítetlen olajok fogyasztása növeli a HDL-t vagy a jó koleszterint, csökkentve a vérnyomást. A Dr. Ask Sears szerint a szokásos amerikai étrend túl sok telített olajat tartalmaz, és nem elég telítetlen olajat. Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó növények és halolajok sok amerikai diétából hiányoznak a telítetlen olajok.

Jelentőség

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak a 20 zsírsav közül csak kettő, amelyet a szervezet önmagában nem képes előállítani. E két esszenciális zsírsav közül az omega-3 sikeres számos egészségi állapot kezelésében. Dr. Edward Schneider az omega-3-at a depresszió, a szívbetegség vagy a stroke megelőzésére és a memória-elvesztésről szóló könyvében javasolja, “Mit nem mondott el a doktor? Vagy Alzheimer-kórban. A könyv “Longevity Top Ten”, omega-3 zsírsavak, mint halolajok szerepelnek a hetedik helyen.

szempontok

Mielőtt az omega-3 zsírsavakat alternatív kezelésként alkalmazza, kérjen orvosát. Az omega-3-ot tartalmazó ételek közé tartozik a lenmag, a dió, a lazac, a szardínia, a szójabab, a laposhal, a garnélarák, a tofu, a snapper és a kagyló. A Schneider azt tanácsolja, hogy hetente egy-két adag zsíros halat eszeljen, vagy 1 gramm napi halolaj-kiegészítést. Azt mondja, hogy a halolaj egészséges és boldogan tartja a szív és az agyat. Ha kalóriát számolsz, tartsd naponta három adag olajjal, hogy maradj a határán belül.