Vizelet katéter komplikációk

Néha szükség van a húgyhólyag ürítésére orvosi katéterrel. A csövet a hólyagba helyezzük a húgycsövön keresztül – a kicsi, finom csatorna, amelyen keresztül a vizelet természetes módon áramlik. Néhány katétert eltávolítanak, amint vizeletmintát kapnak, és mások hosszabb ideig a helyükön maradnak. Mint minden orvosi eszköz esetében, a vizelet katétereivel kapcsolatos lehetséges szövődmények, különösen azok, amelyek azonnal eltávolításra kerülnek.

Fertőzés

A katéter jelenléte a húgycsőben és a húgyhólyagban veszélyezteti a szervezet védekezését a csírákkal szembeni invázió ellen. A betegségek elleni védekezésért és megelőzésért felelős központok jelentése szerint a katéter jelenlétéhez társuló húgyúti fertőzés a leggyakoribb kórházi infekció az USA-ban. Mivel a kórházak kórokozói sok antibiotikum hatásának vannak kitéve, egyesek ellenállnak a kezelésnek és a keletkező A fertőzések végzetesek lehetnek.

Insertion Complications

A hüvelykatétereket kifejezetten a hólyagba helyezzük. Azokat a készleteket tartalmazza, amelyek tartalmazzák az összes megfelelő elemet a helyes elhelyezéshez. A vizeletkatétereket helyettesítő személyzetet a helyes technikák képezik, de az egyik behelyezésekor sérülést okozhatnak. A bennmaradó katéterek – amelyek a helyükön maradnak egy ideig – a buborék belsejében a buborék belsejébe felfújódó csúcson léggömböt használnak a vízelvezető cső rögzítéséhez. A korai infláció kiterjeszti a léggömböt a húgycső belsejében, ami potenciálisan szakadást, fájdalmat és vérzést okoz. Néhány katéter behelyezés nehezebb, mint mások, és túlzott erõvel a csõ elõrehaladása miatt a húgycsõ megrepedhet. Mind a korai infláció, mind a húgycső áttörése sebészeti beavatkozást és hegesztést okozhat.

Beltering katéterek szövődményei

A szövődmény, különösen a fertőzés kockázata növeli a katéter hosszabb ideig tartó hólyagját. A “BMJ Quality & Safety” című, 2013 szeptemberében közzétett cikkben a kutatók 11 vizsgálatot folytattak arról, hogy milyen hatást gyakorolnak az azonnali eltávolításra a fertőzések arányairól, és átlagosan 53 százalékos csökkenést tapasztaltak. A szerzők szerint évente közel 450 000 katéterrel összefüggő fertőzés lép fel az Egyesült Államokban. Az emberek, akik kábítószer vagy betegség miatt disorientáltak, részben vagy teljesen elhúzhatják katétereiket a felfújt léggömb még felfújva. Ez károsíthatja a húgyhólyag vagy a húgycső alapját, és sebészeti beavatkozást igényel. Az a hely, ahol a katéter kilép a húgycsőből, fekélyesedhet, ha a hosszú távú katéter nem megfelelően van rögzítve.

A húgyúti katéter komplikációk megelőzése

A katétereket csak bizonyos gyógyászati ​​okokból kell elhelyezni a húgyhólyagban, ahogy azt a “fertőzésellenőrzés és epidemiológia” című CDC irányelvek meghatározzák. A katéter gyűjtőtasakját mindig fel kell függeszteni a csontállomány szintje alatt, beleértve a gyaloglást vagy ülést. Az ágyék és a hátsó területek rendszeres tisztítása csökkenti a katéter szennyeződését és a fertőzés kockázatát. A katéter rögzítése a lábhoz a mellékelt hevederrel megakadályozza a húgycső sérülését.